MIT App Inventor Nedir ?

Günümüzde kafamızı nereye çevirsek muhakkak bir yazılım ürünü görür olduk. Türlü türlü platformlarda farklı yazılım türleri. Bunlardan biri de günlük hayatta elimizden bırakmadığımız telefonlarımızda kullanılan işletim sistemlerinden biri Androidtir. Android işletim sistemi telefonlarımızdan, tabletlere, bilgisayarlara ve hatta farklı özel platformlara kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Peki MIT App Inventor ve Android ile alakası nedir ? 


Android yazılım ve uygulamalar diğer platformlar gibi kendine özgü tasarım programı olan ve java yazılım dili ile oluşturulan bir platform. Türlü türlü uygulamaların geliştirildiği bu platformda kendi uygulamamızı yapmak öncelikle iyi bir programlama dili bilgisi ve iyi bir bilgisayar ihtiyacı gerektiriyor. İşte tam bu noktada Google, App Inventor girişimi ile 7'den 70'e herkesin kendi Android uygulamasını yapmasının kapılarını açıyor. Hem de programlama dili bilgisine ve özel bir bilgisayar programına gerek olmaksızın. 2010 yılında öncelikle Google tarafından App Inventor olarak kullanıma açılan bu sistem sonra MIT (Massachusetts Institute of Technology)'nin de desteği ile günümüzde beta 2 sürümü olan MIT App Inventor 2 Beta adıyla kullanımdadır. 

Google'ın bu hizmetini kullanabilmek için hazır var olan yada yeni açabileceğiniz bir Google hesabı ile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Google hesabınıza giriş yaptıktan sonra MIT App Inventor 2 Beta sitesi olan http://appinventor.mit.edu/  adrese giriş yaparak çarçabuk android uygulamalar yapmaya başlayabilirsiniz. 

Temel yada giriş olarak bahsedecek olursak App Inventor basit bir Design arayüzü ve uygulama kodlarının hayata geçirildiği kolay ve hızlı bir mantıkla çalışan Block arayüzüne sahiptir.

App Inventor Design arayüzünde yapacak olduğumuz uygulamanın görsel ve aktif bileşenlerinin tasarlandığı kısım olup, Butonlar, Resimler, Metin Alanlarından; Ses , Video gibi Media Bileşenlerine kadar nesnelerin eklenebildiği, bunun dışında cihazın GPS, İvme ve Bluetooth sensörü gibi bileşenlerin de eklenebildiği bir kısımdır. Bu kısımda Boyut, renk , konum gibi bir çok değişkenin kontrol edilebildiği bir tasarım kriterine sahip oluyorsunuz. İstediğiniz tasarımları yapmanız gerçekten çok kolay.. Genel görüntüsü de aşağıdaki gibidir..


App Inventorün Block kısmında ise, yapmış olduğumuz uygulamanın arka planında çalışacak olan kodlamaları birbirine geçen bloklarla tıpkı bir lego gibi birleştirilen kod parçalarla oluşturuyoruz. Uygulamamıza eklediğim tüm bileşenlerin kullanılabilecek tüm olaylar/özellikleri (event) yer alıp bunları ilgili bloka birleştirerek çalışmasını sağlıyoruz. Örneklerini göreceğiz.


Nasıl kullanıldığını aşamalar halinde diğer yazılarımda bulacaksınız.

Peki Android Uygulamaları Robot Projelerimizde kullanabilir miyiz ? 
Elbette.... !
Peki MIT App Inventor ile ne tür uygulamalar yapabiliriz  ?
Blogda paylaşmayı düşündüğüm uygulama listesi aşağıdaki gibi olacaktır.
  • Arduino Bluetooth ile Led Yakma ON/OFF
  • Arduino Bluetooth ile Röle Lamba Aç Kapa
  • Arduino Bluetooth ile Led Parlaklığı Değiştirme
  • Arduino Bluetooth ile RGB Led Renk Kontrolü
  • Arduino Bluetooth ile DC Motor Hız / PWM Kontrolü
  • Arduino Bluetooth ile Servo Motor Kontrolü
  • Arduino Bluetooth ile Ses Kontrolü
  • Arduino İvme Sensörü ile Robot Kontrol 
  • Arduibo GPS Verisi ile Robot Kontrol 
Yukarıdaki örnekler kendi içerisinde farklı gruplara ayrılabilir. Örneğin Buton ile Servo Açısını değiştirebileceğimiz gibi Slider kullanarak yada telefonun ivme sensöründen alacağımız açı değerini direk servoyu kontrol edebilir. Bunun gibi dallanmalar olacaktır. Bu uygulamaları arduino kodları ve MIT App inventor uygulamasının yapılışını adım adım anlatacağım. Öncesinde bilmeyenler için temel bir MIT App Inventor Kullanımı için eğitim yazısı yazmayı ihmal etmeyeceğim. Zaten biliyorsunuzdur çoğunuz artık. Ben yazıyı oldukça geç yazdım. Genel olarak kendim iyi bir şekilde kullanmayı başardıktan sonra uygulama paylaşmaya çalışıyorum. Faydalı olabilmek niyetiyle serüvene devam.. Takipte kalın..

1 yorum:

Click here for yorum
Hkar
admin
Mayıs 21, 2017 ×

app inventor uygulamamda bir sıkıntı var yardımcı olabilir misiniz

Congrats bro Hkar you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar