Arduino IR Kütüphanesi Kurulumu


Arduino uygulamalarında kablosuz iletişim / haberleşme için kullanılan yöntemlerden bir tanesi de Infrared ışık ile veri gönderen ledlerin ve bu veriyi alan Infrared Alıcıların olduğu sistemlerdir. Bu sistemlerin kullanımı genel olarak INFRARED REMOTE olarak bilinmektedir. Çevremizde bu sistemleri çok yaygın bir şekilde görmekteyiz. Televizyon , DVD , Klima gibi bir çok cihazın uzaktan kumandaların ve aynı mantıkta çalışan sensörlerde bu veri transferi kullanılmaktadır.

Arduino'da bu sistem oldukça değişik amaçlar için kullanılacak şekilde bir kütüphane hazırlanmıştır. Bu kütüphane de genel olarak IRremote olarak bilinmektedir.

Arduino ve IR sensörlerle ilgili yapılmış uygulamalara geçmeden önce bu kütüphanenin kurulumunu ve sıkça karşılaşılan sıkıntının çözümünden bahsedeceğim.
Öncelikle Şu linkten ilgili kütüphaneyi indirelim.   " IRromete.zip "

Kütüphaneyi bilgisayarımızdaki Arduino programının dizininde bulunan "Library" klasörünün içine atıyoruz.
  • C:\Program Files\arduino\libraries
Kütüphaneyi library klasörünün içine taşıdıktan sonra Arduino IDE de uygulama yaptığımızda derleme hatası alacağız. 
" 'TKD2' was not declared in this scope. "  Ya da,
" IRsend does not name a type " ve ya, 
" irsend does not declared in this scope

Bunun nedeni genel olarak Arduino IDE ile gelen hazır kütüphanelerden biri ile çakışma olmasıdır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için Arduino Library klasörü içerisindeki " RobotIRremote " kütüphanesi içerisinde yer alan " IRremoteTools.cpp " ve " IRremoteTools.h " dosyalarını silmek yeterli olacaktır.