Proteus ISIS Arduino Serial Bağlantı - VSPE

Merhaba arkadaşlar. Daha önce Arduino ve Proteus simülasyonunu anlatan bir Yazı paylaşmıştık sizlerle.. Bu uygulamalarda Arduino olmaksızın aklımızdaki projeleri uygulayabiliyoruz demiştik.. Şimdi bunlardan biri olan İsis de arduinoyu serial üzerinden nasıl kontrol ederiz onu inceleyelim.

Bunun için yine basit bir arduino devresi kuralım içerisinde bir led bulunan. Ve bu ledi serial üzerinden gelen veriye göre yakıp söndürelim.. Bunun için yapmamız gereken en önemli şey ise proteustaski devremize bir serial port eklemek olacaktır.. Aşağıda resimde görüldüğü gibi...


Görüldüğü gibi 9 pinli serial portu eklemek için terminal modda "COMPIM" şeklinde aratarak ulaşabilir ve devreye ekleyebiliriz. Bağlantıları da şu şekilde olacaktır en basit haliyle ;
Arduino TXD - 1 Nolu Pin ile COMPIM TXD - 3 Nolu Pini
Arduino RXD - 0 Nolu Pin ile COMPIM RXD - 2 Nolu Pini


Bağlantıları yaptıktan sonra COMPIM portun bağlantı ayarlarını yapmamız gereklidir.. COMPIM e çift tıkladıktan sonra Ayarları aşağıdaki resimdeki gibi 9600 Baut rate ve 8 bit olacak şekilde ve kullanacağımız COM u seçerek yapıyoruz.


Öncelikle PC de Serial Bağlantıyı sağlamak amacıyla yardımcı bir uygulamaya ihtiyacımız var.. Bunun Virtual Serial Ports Emulator adlı programı indirebilirsiniz. Bu program size sanal olarak COM portları kullanmanıza yardımcı olacaktır. Kullanımı Basittir.

Programı kurup çalıştırdığımızda karşımıza gelen arayüz bu şekilde. Yapacak olduğumuz şey yeni COM device oluşturmak. Bunun için menü deki Device Sekmesine tıklıyoruz ve Create Diyoruz.


Create tıkladıktan sonra karşımıza çıkan ekranda ileri diyoruz..

İleri dedikten sonra karşımıza çıkan ekranda kullanacak olduğumuz COM portu seçiyoruz.


 COM portu da seçtikten sonra artık sanal COM kullanıma hazır istediğimiz givi VSPE arayüzünden durdurup tekrar çalıştırabiliriz yada silebiliriz.






Devreyi kurup ayarları yaptıktan sonra Arduino IDE de yazdığımız kodu yükleyip simülasyonu çalıştırabiliriz..  Aşağıda led yakmak için basit bir kod var. Arduino IDE de derledikten sonra Serial monitör üzerinden gönderilecek değere göre yanıp sönecektir... İyi çalışmalar...

int LedPin = 13;
int k;
void setup() {

Serial.begin(9600);
pinMode(LedPin,OUTPUT);
}
void loop() 
{
  if(Serial.available()) 
    {
      k = Serial.read();
      if(k == 'H')
      {
        digitalWrite(LedPin,HIGH);
      }
      if(k == 'L')
      {
          digitalWrite(LedPin,LOW);
      }
    }
}

1 yorum:

Click here for yorum
Unknown
admin
Mart 27, 2017 ×

Güzel ve fazlasıyla faydalı bu bilgi paylaşımı için teşekkürlerimi sunuyorum.

Congrats bro Unknown you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar