Arduino ile LCD kullanımı

     Merhaba Arkadaşlar bu yazıda Arduino ile LCD kullanımını anlatacağız. LCD'ler bir çok sistemde kullanılan gösterge amaçlı araçlardır. Arduino'da oluşturulmuş hazır kütüphane LCD kullanımı kolaylaştırmıştır. 


     Arduino UNO LCD kullanımı için LiquidCrystal isimli bir kütüphane oluşturmuş ve bu kütüphane ile LCD de yazma, silme satır atlama gibi işlemler çok basitleştirilmiş.

     Başlıca LCD yazma komutlarını anlatalım öncelikle. Dediğimiz gibi Arduino LCD kullanımı için LiquidCrystal kütüphanesini oluşturmuş. LCD sürmek için öncelikle bu kütüphaneyi projemize dahil etmemiz gerekiyor.

     "#include < LiquidCrystal.h >"


     Arduino LCD arasındaki pin bağlantıları ayarlamak için ise;     
     LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2) komutu kullanılır. Buradaki bağlantılar ise şu şekilde gerçekleşir. Pinleri kendiniz belirleyerek değiştirebilirsiniz.

LCD RS pini ile Arduino Dijital 12 pini
LCD Enable pini ile Arduino Dijital 11 pini
LCD D4 pini ile Arduino Dijital 5 pini
LCD D5 pini ile Arduino Dijital 4 pini
LCD D6 pini ile Arduino Dijital 3 pini
LCD D7 pini ile Arduino Dijital 2 pini  

lcd.begin(16 , 2) :  komutu lcd yazma işlemini başlatmaya ve kullanılacak olan lcd nin boyutlarını belirmek için setup() kısmında kullanılır. Yazılan kod 16x2 boyutlarındaki lcd için yazılmıştır. Farklı satır ve sütuna sahip lcdler için bu kısım değiştirilerek kullanılır.

lcd.print("Robot Projeleri") :  komutu istediğimiz yazıyı LCD ekranına yazdırmak için kullanılır. Bu komut ile char, byte, int, long, yada string değerler gönderilebilir.
   
lcd.
clear() : LCD ekranında yazılı olanları siler.
   
lcd.setCursor(0 , 0) : komutu cursorun ekrandaki yerini belirlemek için kullanılır yada diğer bir değişle yazının yazılmaya başlanacağı satır sütunu ayarlamak için kullanılır.

lcd.display() / lcd.noDisplay()LCD ekranını açıp kapamak için kullanılır.
     
lcd.scrollDisplayLeft() : LCD ekranındaki yazının pozisyonunu bir hane sola kaydırır.
     
lcd.scrollDisplayRight() : LCD ekranındaki yazının pozisyonunu bir hane sağa kaydırır.


Şimdi başlangıç olarak basit bir örnek paylaşalım..

#include < LiquidCrystal.h >
LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);
void setup() 
{
  lcd.begin(16,2);
}
void loop() 
{
  lcd.print("Hello World !");
  delay(1000);
  lcd.clear();
  lcd.print("Robot Projeleri");
  delay(1000);
  lcd.clear();
}

  Arduino üzerinde Serial Monitörden LCD ye mesaj göndermek ve Visual Studio C# ile bir arayüz tasarlayıp yine LCD ye mesaj gönderen uygulamlar da sonraki yazılarda paylaşılacaktır.
Herkese iyi çalışmalar. Görüşmek Üzere...

8 yorum

Click here for yorum
Hakan Daşçı
admin
Ağustos 20, 2015 ×

güzel paylaşım olmuş teşekkürler

Reply
avatar
Eylül 10, 2015 ×

güzel paylaşım

Reply
avatar
Unknown
admin
Mart 05, 2016 ×

Bu arduino kodları ardiunonun kendi editörüne yazılmış olarak mı kullanılıyor yoksa başka editör kullanılıyor mu ? ardiunoya yeni başladım .

Reply
avatar
mvaslan
admin
Mart 05, 2016 ×

Arduino Kendi IDE (Software) kullanarak programlanabildiği gibi, Microsoft Visual Studio developer'a eklenti olarak kurulan visual micro arduino eklentisi ile de programlanabilir.
Arduino IDE'yi buradan indirebilirsin.
https://www.arduino.cc/en/Main/Software

Reply
avatar
Mayıs 11, 2016 ×

Çalışmanız programın 2.100 bayt (6 %) saklama alanını kullandı. Maksimum 32.256 bayt.
Global değişkenler belleğin 71 byte kadarını (3%) kullanıyor. Yerel değişkenler için 1.977 byte yer kalıyor. En fazla 2.048 byte kullanılabilir.
hatası veriyor ve ekrana görüntü gelmiyor kare kare kalıyor ekran nasıl çözebiliriz.. teşekkürler..

Reply
avatar
mvaslan
admin
Mayıs 11, 2016 ×

Merhaba. Öncelikle sorunu iki kısımda ele alacak olursak; eğer yazılımsal olarak bir sıkıntı yaşıyorsan ve yükleme hatası alıyosan, arduino sürümünden kaynaklı bir hata olabilir. Yazmış olduğun programı bilmediğim için yazımdaki temel programla bir deneme yap. Kütüphaneyi yüklediğine emin ol. Eğer donanından bir hata ise genelde herşeyi doğru yapsam bile benim de başıma gelir sürekli bağlantıların sağlamlığına dikkat et. Ve muhakkak ekranda yazının görüne bilmesi için uygun kontrast ayarı için potansiometre ile ayarlama yap. Çoğunlukla bu yüzden yazı görünmez. Bunları dene bakalım.

Reply
avatar
mvaslan
admin
Mayıs 11, 2016 ×

Şunu da söylemeyi unutmayalım. Farklı türde LCD modelleri var. Elindekinin benim paylaştığım gibi olmayabilir. Netten ilgili bağlantıları kendi LCD ne göre araştırmalısın.

Reply
avatar
Adsız
admin
Mart 31, 2018 ×

Bunları ilk okul çocukarı da yapıyor biraz insaların bulamadığı konularda paylaşımlar yapın. Günlerdir araştırma yapıyorum serial ekranla aynı anda lcd ekran kullanamıyorum ve hakkında hiçbirşey yok özelliklede türk sitelerinde az çok birşeyler yanlarda hiçbir paylaşımda bulunmuyor nedense türk milleti birbirinin bir adım ileri gittiğini istemiyor ayıp gerçekten

Reply
avatar