Proteus ISIS'de Arduino Simulasyonu Nasıl Yapılır ?

Merhaba, bu yazıda Proteus ISIS Simulatoründe Arduino kartlarının simulasyonundan bahsedeceğiz.


Çoğumuz Arduino ile tanışmadan önce robotik çalışmalarda MicroCHIP firmasının çeşitli microdenetleyicilerini kullanıyorduk. Bu microdenetleyicileri rahatlıkla destekleyen simulatör olarak da Proteus ISIS'i kullanıyoruz. Arduino'nun projelerde bize sağlamış olduğu kolaylıklar artık arduino kullanımı arttırdı. Arduino'da yazmış olduğumuz programları ISIS de simüle edebilmek için Arduino üzerindeki entegreleri (UNO/ATmega328P - MEGA/ATmega2560) ISIS de çağırıp kullanmak gerekiyor. Fakat Arduino kartı üzerindeki pin numaraları ISIS'deki Arduino entegrelerinin pinleri ile eşleşmiyor. Bu sorunu çözmek için, Arduino kartlarının ISIS deki simulasyonuna yeni bir kütüphane oluşturulmuş. Şimdi bu kütüphaneden ve nasıl kurulacağından bahsedeceğiz.


Öncelikle Proteus ISIS için Arduino library kütüphanisi indirelim.
Buradan İndirebilirsiniz - Arduino Libs

          İndirdiğimiz dosyayı bir klasöre çıkaralım.

Klasör içinde yukarıdaki resimdeki dosyalar yer alıyor. Bu dosyalardan öncelikle B ve C dosyalarını kopyalayalım ve bilgisayarda kurulu olan Proteus programının library klasörüne atalım. Bu işlem için aşağıdaki yolu izleyebiliriz.

C:\Program Files\Labcenter Electronics\Proteus 7 Professional\LIBRARY



B ve C dosyalarımızı LIBRARY klasörüne kaydettikten sonra ARDUINOLIBS klasöründeki A dosyasını rar'dan çıkartıyoruz.




Resimde gösterilen AVR2 klasöründeki 1 nolu dosyayı kopyalayıp Proteus programının dizinindeki MODELS klasörüne yapıştırıyoruz.

C:\Program Files\Labcenter Electronics\Proteus 7 Professional\MODELS

Sonrada 2 ve 3 nolu dosyaları tekrardan Proteus Dizinindeki LIBRARY klasörüne yapıştırıyoruz.

C:\Program Files\Labcenter Electronics\Proteus 7 Professional\LIBRARY

Bu işlemleri yaptıktan sonra Proteus ISIS programını çalıştırarak Component Mode kısmından Arduino UNO ve Arduino MEGA kartlarını çağırabilirsiniz. 






Şimdi Arduino IDE de yazdığımız programları ISIS de nasıl çalıştıracağımıza göz atalım. Programı derlemeden önce Proteus ISIS de kullanacak olduğumuz HEX dosyasının yolunu bulabilmek için Arduino IDE de FILE>Preferences kısmını açarak burada ekrana gelen ayarlardaki Show verbose output during yazan kısımdaki compilation ve upload tikleri işaretlenmiş olarak ayarlayın. Arduino IDE örnek programlardan biri olan Button- Led Yakma programını açarak derleyelim.
     

Arduino IDE deki bu ayar bize programı derledikten sonra HEX dosyasının uzantısı verecek yukarıdaki resimde görüldüğü gibi. Oradaki uzantıyı kopyalayıp aşapıdaki resimdeki gibi ISIS de Arduino'nun ilgili kısmına belirtiyoruz.



Evet. Buton ile led yakma örneğini kullanmıştık bunun için Proteus ISIS de devremizi kurup Arduino Uno ya programı yükledik artık simülasyonumuzu yapabiliriz.



Simülasyonumuz çalışmış durumda artık kendi projelerinizi de bu şekilde simüle edebilirsiniz.

 Hepinize iyi çalışmalar...




3 yorum

Click here for yorum
Unknown
admin
Ocak 13, 2014 ×

Yazı güzel olmuş Volkan eline sağlık.
Benden de bir not: kullanılan board farklı olduğunda çalışmamakta program. Yani Uno kart seçtiyseniz Uno kart kullanmak zorundasınız. Umarım ares kısmı da gelir. İyi çalışmalar herkese

Reply
avatar
mvaslan
admin
Ocak 15, 2014 ×

Teşekkürler Gürkan. Dediğini ben de farkettim. Normal zaten. ISIS de Simülasyon ATmega piclerinin pin numaralarına göre olduğu için UNO ve MEGA da farklılık gösteriyor. Bunu göz önüne almak lazım.

Reply
avatar
Ocak 19, 2014 ×

Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. isis için bir kütüphane yazıldığını öğrenmem çok iyi oldu

Reply
avatar